En reseberättelse om bilsemester i norra Europa – Del 2 Nederländerna och Belgien
Vi hade åkt ca en halvtimme sedan vi lämnat hotellet i Groningen i östra Nederländerna och det var dags för frukost. Ibland är det trevligare att äta egen frukost längs vägen istället för en typisk hotellfrukost. I en av alla små charmiga byar svänger vi av vägen och stannar till vid en kanal, var annars. De finns ju överallt i Nederländerna. Vi dukar upp innehållet i vår kylväska på en bänk och stillar hungern. Solens strålar tittar fram mellan molen och värmer något i den svala julimorgonen där vi sitter och tittar på båtarna som ligger förtöjda längs kajen. En härlig start på dagen på vår bilresa i Europa. Vi har ofta med oss vårt Primus gaskök så att vi kan stanna när vi vill och koka kaffe eller värma vatten till soppa eller nudlar. Praktisk, billigt och enkelt. Förutsatt att det finns ställen att stanna på. I Nederländerna är rastplatser nästan obefintliga. Då får man i stället leta upp en bänk i trevlig miljö om man vill sitta ute och tugga på sin matsäck.
Vårt första riktiga stopp gör vi i Giethoorn, eller Norra Venedig som det även kallas. I luften är det lika fuktigt som det är på vägarna i detta mysiga lilla samhälle. Vägarna, i alla fall många av dom består nämligen av vatten, precis som i Venedig. Vid flera av tomterna ligger en båt förtöjd och vill man som besökare finns möjlighet att hyra en båt och glida runt i det spektakulära villasamhället. Även blomsterprakten är fantastisk och skulle få den mest inbitna trädgårdsmästare att bli avundssjuk. Var vi än far fram i detta land förstår vi varför det är världsledande i export av blommor.
Haarlem – en mindre variant av Amsterdam
Trafiken flyter på väldigt smidigt i Nederländerna trots att det stora och täta vägnätet. I tätorterna har cyklarna har sin egna vägar och fotgängarna får alltjämt vänta på att bilisterna ska köra förbi. Här gäller inga zebralagar. Vi tar oss enkelt in i staden Haarlem och vi hittade parkeringsplats i ett av många P-hus, efter att ha stått i kö i tio minuter. Haarlem ligger bara ett par mil väster om Amsterdam. Det är lätt att tänka på stadsdelen Harlem i New York och det säga att den är uppkallad av den holländska staden.
Vi strosar runt i den mysiga stadskärnan och konstaterar att den påminner en hel den om Amsterdam, fast mycket mindre. Som alltid när vi går runt i städer brukar vi gå ifrån huvudstråken och de centrala torgen och leta upp bakgatorna. Här stoppar vi undan mobiler och kartor och går lite vilse en stund. Då ser vi mer av hur de vanliga invånarna lever sina vardagsliv och ganska ofta hälsar folk glatt på oss när vi dyker upp på deras gata. Trevligt tycker vi och hälsar tillbaka. Vi lämnar Harlem med ett stort leende.
Väderkvarnarna i Kinderdijk
Vi passerar delar av Rotterdam via motorvägar och hinner få en skymt av den gigantiska hamnen, som är världens tredje största, innan vi via en tunnel tar oss under floden Nieuwe Maas. Strax öster om Rotterdam svänger vi av mot Kinderdijk och dess väderkvarnar som sedan 1997 har världsarvsstatus. Större delen av Nederländerna ligger ju under havsnivån och är beroende av ett fungerande dräningeringssystem. Redan på 1700-talet byggde man därför här 19 st väderkvarnar som pumpade upp vatten.
Vi kommer för sent på dagen för att besöka museet som finns i en av väderkvarnarna där man kan se hur en familj bodde med sina 13 barn. Vandringen längs kanalen är dock väldigt fin och helt gratis.
Bilresa i Europa innebär ofta köer på motorvägen i Tyskland
Om du har läst första delan av resan, den genom Danmark kanske du börjar fundera. Man kan ju inte hoppa från Danmark till Nederländerna direkt. Nä, så gjorde vi ju naturligtvis inte. Vi for med färjan från Rødby till Puttgarden och åkte naturligtvis genom norra Tyskland västerut. Efter tips från motormännen att undvika motorvägarna vid Hamburg på grund av de långa köerna valde vi istället att rulla fram på de mindre vägarna norr om staden. Efter att ha snirklat oss fram genom många alléer och småorter i flera timmar tyckte vi till slut att det gick lite för långsamt och att det inte var så fint som vi hade hoppats så vi trotsade tipsen och styrde mot väg 7.
Detta var det första dåliga beslutet på resan (det andra blev lite mer spännande). Vi satt nämligen fast i bilköer utanför Hamburg i ca 2,5 timme. Vi roade oss i kön med att lyssna på nedladdade sommarpratare. Det lättade upp.
Vi använder booking.com för att hitta boenden och så gjorde vi även denna resa. I bilkön passade vi på att jämföra olika boende och vinnare denna kväll blev ett vanligt hotell i Groningen i östra Nederländerna.
Förresten varför skriver jag Nederländerna, det heter väl Holland. Ja, delar av landet, närmare bestämt 17% av landet är regionen Holland och här finns Amsterdam och Haag. Men många säger Holland om hela landet så det är inte heller fel.
Nederländerna var väldigt trevlig att besöka. Egentligen borde vi ägnat landet mer än en och en halv dag, men vi har en lång resa framför oss och vi vill ju se mycket så vi får komma tillbaka till detta blomstrande land ett annat år.
Belgiens Pärla – Brygge
I Brygge ska man äta gott. Och det gjorde vi också. Många godsaker passerade smaklökarna i denna kulinariska Belgiska stad. Det sägs att det här finns flest Michelinrestauranger per invånare i världen.
Vi började med att prova en Belgisk våffla. Jag vet inte om den egentligen är godare än våra våfflor här hemma men det kändes helt rätt och ihop med en cappocino blev det ett perfekt mellanmål.
I Belgien finns mängder med ölbryggerier. Brygge är inget undantag. En liten bricka med 4 olika öl var en rolig grej och god! Till dessa tuggade vi på belgiska pommes med majonnäs. Ytterligare en delikatess som skulle provas.
Den som har varit i Belgien utan att prova chokladen har inte varit i Belgien, har jag hört sägas. Så det var väl bara att välja en av mängder med chokladbutiker att gå in i och plocka åt sig det man ville ha. Det blev en ganska stor påse. En ganska dyr påse. En påse fylld med väldigt god choklad.
Till middag blev det musslor. Det verkar serveras på alla restauranger i staden. De i vin kokta havsdjuren var en riktig smakupplevelse och personalen på restaurang Poules Moules var lika trevliga som alla andra belgare vi träffade.
Vad ska man se i Brygge?
Utöver maten finns det massor att upptäcka i Brygge, som även den är uppsatt på Unescos världsarvslista. Är man intresserad av konst finns här många sevärda museer. Har man mycket spring i benen är ett besök upp i den 366 trappsteg höga klockstapeln The Belfry. Många restauranger, liv och rörelse samt klockstapel ligger på torget Markt. Annars finns här inte så många specifika sevärdheter, hela staden och dess charm är en sevärdhet bara den.
Som fotograf är det rent ljuvligt att bara strosa runt på kullerstensgatorna bredvid kanalerna med alla charmiga stenhus och sikta och knäppa på allt. De bästa bilderna är det där vi har lämnat huvudgatorna och torgen för de lite mindre och trängre gränderna, dit där inte turisterna hopar sig.
Efter en välsmakande frukost med bl a en gigantisk omelett gjord av hotellägaren själv far vi vidare mot kusten. Men vi hinner prata lite fotboll också och i Belgien har man inte glömt bort Per Zetterberg som dominerade i ligan på 90-talet. Vi följer kustlinjen genom bebyggelsen och stannar till och fotar häftig konst innan vi far upp på motorvägen i vår Toyota och tar sikte mot nästa land.
Vad händer när man inte läser skyltarna på parkeringsplatsen i en fransk kuststad? Ja, det och mycket annat kan du läsa om i fortsättningen av denna Europatour. kommer inom kort…
Reseberättelse om att bila i norra Europa – Första delen genom Danmark. Hittar du här…